tippek gyermeked első hajvágásához

írta: Dömény Gabriella

2017.12.07.

Mióta az elmúlt 10 évben gyermek hajvágó szalonok tulajdonosa vagyok, szülők ezrei hozták el hozzánk gyermekeiket az első hajvágásra. Gondolom, joggal nevezhetnek Az Első Hajvágás Szakértőjének :)  Mivel ez egy annyira emlékezetes esemény, és sokszor érzelmekkel telített (jó és rossz), összeállítottam egy listát néhány kipróbált tippemmel, amelyek segíthetnek felkészülni a nagy napra. Hogyan lesz az első hajvágás mókás és könnyű?

Mikor vágjunk?

Láttam már 2 hónapos babákat is az első hajvágásra hozva, mások 2 éves koruk előtt nem látogatnak meg. Tartsuk fejben, hogy minden gyermek különböző, és nincs kőbe vésve, mikor kell az első hajvágást megejteni. A következőkben felsoroljuk, melyek azok a jelek, melyek megmutatják, mikor történjék az első hajvágás:

 • amikor a haj a  baba szemébe-nyakába lóg,
 • amikor a szálló hajszálak úgy néznek ki, mintha szárnyak lennének
 • amikor az emberek megdicsérik a kisfiad, hogy milyen édes kislány

 

Felkészülés az első hajvágásra

A hajvágás új élmény a babának, készüljünk fel a félelemre, könnyekre. Valójában azt vettem észre az évek során, hogy a szülők jóval rémültebbek, mint a babák. A következő trükkök segítségével elkerülhető a kellemetlenség:

 • vidd magaddal a gyermeked a saját hajvágásodra, hogy lássák, mire számíthatnak; vagy vidd el néhány nappal korábban megnézni a szalont, ahová hajvágásra tervezed vinni.
 • vigyél magaddal egy másik pólót-felsőt, hátha esetleg nem szeretné felvenni a beterítőkendőt (néha segít, ha emlékeztetjük a kisfiúkat, hogy a szuperhősök pont ilyen köpenyt viselnek.)
 • érdemes bejelentkezni telefonon, hogy biztosan legyen helyetek. Válassz olyan időpontot, amely kényelmes a gyermeked számára, nem alvásidő, evésidő, vagy a kettő közötti nyűgös időszak.
 • ha nem gyermek szalonba mész, tudakold meg, melyik fodrász a legjobb a gyermekekkel kapcsolatban. Sok fodrász nem szeret gyerekekkel dolgozni.
 • ha nem gyermek szalonba mész, vigyél magaddal könyvet, egy kedvenc játékot, vagy a nyalókát. Az unalom mindkettőtökből a legrosszabbat hozza ki. A mi szalonjainkban a gyerekek versenyautó-ülésben ülnek és az általuk választott videót nézhetik. Van nálunk  lufi, ha kell, buborékot fújunk és énekelünk, hogy eltereljük a gyerekek figyelmét.

Az első hajvágás alatt:

Még a legfelkészültebb kisgyerek is elrémülhet, mikor eljön a pillanat. A következő tanácsok segíthetnek a galibamentes, pozitív szalonélmény elérésében:

 • ne használjuk a ’vágás’ szót, ez némelyik gyereknek nagyon ijesztő. Használjunk más kifejezéseket, pl. trimmelés, csinosítás.
 • adjunk becenevet a zajos eszközöknek, pl. szélgép a hajszárítónak, vagy Csiki úr a nyakszőrnyírónak, hogy ne féljenek a zajtól.
 • ne felejtsünk el lazítani! Ha a szülő ideges vagy elérzékenyül, a kisgyerek azonnal átveszi a hangulatot. Ahogy korábban említettem, az első hajvágás gyakran nehezebb a szülőknek mint a gyerekeknek.
 • ha a kisgyerek nem tud nyugodtan ülni a székben vagy mocorog, ülhet a szülő ölében is a hajvágás alatt. A szülőnek nem kell a versenyautó-ülésbe ülni.
 • Ne felejtsük el eltenni a baba első hajtincsét emlékbe Gyermekünk hajának színe, textúrája változik, ahogyan idősödik. A tincses szigeten mi megemlékezünk az alkalomról egy „Első Hajvágás Bizonyítvány” kiállításával, amelyben elhelyezünk egy hajtincset.

 

Az első hajvágás után:

 • A megérdemelt jutalmazás sem maradhat el! Hajvágás után egy pici kis ajándék, amire gyermeked már régóta vágyik, csodákra képes :)
 • Annál jobb, minél nagyobb móka a hajvágás. A fenti tippek elsajátításával az első, második, harmadik, sokadik hajvágás is élmény lesz.

További cikkeink

minden jog fenntartva. © 2018 miss rose kft. design by tasnadi.

EN

webshop

üzleteink

blog

galéria

szülinap

rólunk

franchise

árak