Tincses sziget
Kapcsolat

Neked egy tincs, neki nagy kincs!

 

A Gyermekrák Alapítvány adatai szerint Magyarországon évente mintegy 320 gyermeknél diagnosztizálnak rákbetegséget. Ezek a gyerekek a kemoterápiás- és sugárkezelések mellékhatásaként sajnos elveszítik a hajukat. A Gyermekrák Alapítvány és a Tincses Sziget Gyermekfodrászat most egy közös programmal szeretné segíteni, hogy minél több beteg gyermek juthasson élő hajból készült parókához.

 

 

A program leírása

A Gyermekrák Alapítvánnyal közös hajadományozási programunknak a „Neked egy tincs, neki nagy kincs!” nevet adtuk, utalva ezzel arra, hogy sokan nem is gondolják, hogy a levágásra szánt hajtincsük egy beteg gyerek számára nagy segítség lehet. A rákbetegséggel küzdő gyermekek sajnos nagyon sok fizikális és lelki megpróbáltatáson esnek át, a kezelések következtében elveszített haj minden bizonnyal nem a legnagyobb, de mégis komoly lelki trauma a számukra. Hogy a Tincses Sziget is elősegíthesse a rákbeteg gyerekek lelki gyógyulását, elhatároztuk, hogy vállaljuk a parókakészítésre szánt tincsek szakszerű levágását, és szervezett keretek között átadjuk ezeket a Gyermekrák Alapítványnak, ezzel segítve, hogy minél több rászoruló gyermek juthasson hozzá élő hajból készült parókához.

A program hősei azonban nem mi vagyunk, hanem azok a gyerekek, akik úgy döntenek, hogy levágatják nálunk hosszú tincseiket és - szüleik segítségével - felajánlják ezeket a Gyermekrák Alapítványnak. A mi hozzájárulásunk ehhez az, hogy 2013 óta ingyenesen vállaljuk.

 

Milyen haj alkalmas parókakészítésre?

A gyerekek és a felnőttek haja egyaránt alkalmas lehet parókakészítésre.
A rákbetegségben szenvedő, hajukat elveszített gyerekek többsége azt szeretné, ha olyan parókát kaphatna, amely a lehető leginkább hasonlít egykori saját hajkoronájára. Éppen ezért minden hajtípusra szükség van az ősz és a nagyon roncsolt haj kivételével. A parókakészítési eljárás miatt a haj hosszúsága nagyon fontos, legalább  40 cm hosszú levágott tincsekre van szükség ahhoz, hogy belőle paróka készülhessen.

 

Hogyan lehetek én is hajadományozó?

Amennyiben az Ön vagy gyermeke haja parókakészítésre alkalmas és szívesen fel is ajánlaná a Gyermekrák Alapítványnak, ezt a következőképpen teheti meg:

  • Ha gyermeke haját szeretnék levágatni, szeretettel várjuk Önöket a Tincses Szigetben. Bejelentkezéshez, kérjük, hívja a (06-20) 332-2333-mas telefonszámot!
  • Amennyiben egy felnőtt haját szeretnék levágatni, kérjük, forduljanak egy felnőttfodrászathoz, ahol szakszerűen levágják a hajat ahhoz, hogy biztosan fel tudják majd használni a parókakészítéshez. Az így levágott tincseket bátran juttassák el a Gyermekrák Alapítványhoz.


Hogyan történik a hajvágás a Tincses Szigetben?

 


Először is megmossuk, majd kifésüljük a hajat.

Feltűzzük a hosszú tincseket,

és egyenként 5 cm vastagságú és legalább 40 cm hosszúságú tincseket vágunk le a hajból.

A levágott tincseket rögtön összegumizzuk,és egymás mellé újságpapírra helyezzük. (A papír minősége azért fontos, hogy a haj elektromosan ne töltődjön fel.)

A maradék hajat frizurára igazítjuk.

Ha az új frizura készen van és a gyermek is boldog vele, akkor egy rövid levágott tinccsel, egy emléklappal és egy kitűzővel köszönjük meg neki a bátorságát és a segítőkészségét!


Mi történik az adományozott hajtincsekkel?

Az adományozott hajakat a Tincses Sziget rendszeres időközönként átadja a Gyermekrák Alapítványnak, és az ő gondozásukban paróka készül belőlük, amelyet rákbeteg gyerekek kapnak meg. A haj feldolgozásának körülményei nem teszik lehetővé, hogy kövessük az egyes tincsek útját, ezért nem lehet pontosan tudni, hogy kinek a haját mely paróka elkészítésére használták fel. Egy paróka elkészítéséhez 250-300 g hajra van szükség, amelynek elkészítéséhez általában  4-5 adományozó haját használják fel.Adományozók

 


 Videók